Kvercetín
Iné názvy: Kvercetín, 5,7,3,3′,4′-flavón-3-ol, kvercitín, kvertin
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Kvercetín patrí medzi flavonoidy, presnejšie medzi flavonoly. Je to látka objavená už v roku 1857, ktorá je okrem iného známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Nachádza sa v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a bylín a vyznačuje sa charakteristickou žltou farbou. Okrem názvu kvercetín sa táto látka označuje aj ako kvercetín, 5,7,3′,4′-flavón-3-ol, kvercitín alebo kvertin.
Kvercetín sa často používa ako zložka výživových doplnkov a doplnkov športovej výživy vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam a schopnosti chrániť bunky pred poškodením. Často sa používa aj v mnohých prípravkoch na podporu imunity vďaka svojim protizápalovým účinkom. Z potravín sa kvercetín nachádza najmä v cibuli, jablkách, čerešniach, červenom víne, citrusových plodoch, tmavej čokoláde, olivovom oleji a niektorých druhoch orechov a semien. Vo farmaceutickom priemysle sa táto látka používa v liekoch a je aj súčasťou kozmetických výrobkov, kde pomáha chrániť pokožku pred oxidačným stresom.