Kukuričný škrob
Iné názvy: Kukuričný škrob, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays škrob
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Kukuričný škrob, známy aj ako kukuričný škrob, Amylum maydis, Zea mays alebo Zea mays škrob, je biela beztvará prášková látka, ktorá sa získava z jadra kukurice. Tento škrob sa vyrába procesom mletia a prania kukuričného zrna a jeho následným sušením. Výsledkom je prášok bez zápachu, ktorý má mimoriadne široké využitie, najmä v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ale aj v kozmetickom a papierenskom priemysle.
V potravinárskom priemysle sa kukuričný škrob používa ako zahusťovadlo do omáčok, polievok a dezertov, t. j. výrobkov, pri ktorých sa musí dosiahnuť požadovaná konzistencia. Často je tiež súčasťou pečiva a pridáva sa do niektorých pekárenských výrobkov na dosiahnutie ľahkosti a objemu. Používa sa aj ako plnidlo v cukrovinkách. Vo farmaceutickom priemysle je tento škrob dôležitou zložkou práškov, tabliet a kapsúl a v kozmetike je súčasťou práškov, práškových rúžov a iných kozmetických výrobkov. V papierenskom priemysle sa kukuričný škrob používa pri výrobe lepenky a papiera. Je obľúbený pre svoju neutrálnu vôňu a chuť, ako aj pre svoje spracovateľské vlastnosti.