Kokosovník (Cocos nucifera)
Iné názvy: Kokosovník, Kokosová palma
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Kokosový orech alebo kokosová palma (Cocos nucifera) je druh jednoklíčnolistovej rastliny patriacej do čeľade arekovité. Je typickým obyvateľom tropických a subtropických oblastí, kde rastie až do výšky 30 metrov. Vo svete je známa vďaka svojim orechom, kokosovým orechom, ktoré sú dôležitým zdrojom potravy pre miestne obyvateľstvo, ale aj cennou surovinou v rôznych odvetviach priemyslu. Jeho poznanie možno vysledovať až do predkolumbovskej Ameriky, keď bol dovezený z Ázie.
Produkty z kokosovej palmy sú veľmi rozmanité. Využiť sa dá takmer všetko, od koreňov až po orechy. Drevo z kmeňa sa používa ako stavebný materiál a na výrobu nábytku. Listy sa používajú na tkanie rohoží, výrobu striech a iných výrobkov. Orechy, presnejšie ich dužina, sa používajú ako potravina, najmä v cukrovarníctve, pekárenstve a iných potravinárskych odvetviach. Sušená dužina, kopra, sa lisuje na tuk, ktorý je dôležitou zložkou potravinárskeho a kozmetického priemyslu. Je tiež zdrojom tzv. kokosového mlieka, ktoré je základnou zložkou mnohých exotických jedál. Kokosové vlákno, známe aj ako koir, sa používa v textilnom priemysle a jeho zvyšky ako palivo. Vo farmaceutickom priemysle sa orechy používajú na výrobu liekov proti chorobám tráviaceho traktu a kokosový olej je obľúbeným doplnkom stravy pre svoje prospešné vlastnosti. Ďalšou dôležitou surovinou je kokosová voda, ktorá sa konzumuje čerstvá alebo sa spracováva na rôzne nápoje. Je tiež zdrojom kokosového cukru.