Kávovník arabský (Coffea arabica)
Iné názvy: Kávový ker z Arábie
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Kávovník arabský, vedecky nazývaný Coffea arabica, je známy aj ako arabský kávovník. Táto rastlina pochádza zo severovýchodnej oblasti Afriky, konkrétne z oblastí dnešnej Etiópie a Južného Sudánu. V minulosti sa pestovala najmä na Arabskom polostrove, odtiaľ pochádza aj jeden z jej názvov. Arabská kávovníková rastlina je významnou plodinou s celosvetovým dosahom, ktorá predstavuje až 60 % celkovej svetovej produkcie kávy a tvorí tak základ obrovského priemyselného odvetvia.
Plody arabského kávovníka, často označované ako kávové zrná, sú nevyhnutné na výrobu rôznych druhov kávy. Zrná sa však najprv fermentujú, sušia, šklbú, pražia a potom melú na kávový prášok. Najčastejšie sa používa na výrobu filtrovanej kávy, espressa, cappuccina, latte a mnohých ďalších variácií tohto obľúbeného nápoja. Káva sa však používa aj ako prísada do niektorých druhov alkoholu, napríklad do likérov. Menej známe je využitie kávových zŕn v kozmetike, kde sa používajú napríklad v peelingových krémoch alebo ako farbivo v potravinárskom priemysle. Pražením kávových zŕn sa získava aj kávová usadenina, ktorá sa môže použiť ako hnojivo alebo prostriedok proti škodcom. Vďaka svojej všestrannosti sa teda kávovník arabský podieľa na výrobe širokej škály výrobkov a nápojov.