Karubin
Iné názvy: E410, guma zo svätojánskeho chleba, karob
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Karubín, známy aj ako E410, guma zo svätojánskeho chleba alebo rohovník, je zmes polysacharidov, ktoré sa získavajú z rastliny nazývanej rohovník, konkrétne z jej semien. Táto rastlina rastie najmä v Stredomorí a jej plody sa používajú najmä v potravinárskom priemysle ako alternatíva kakaa alebo ako zdravšia náhrada cukru. Výhodou rohovníka je, že sa nemusí sladiť, pretože obsahuje prírodné cukry.
Jedno z najčastejších použití karubínu je v potravinárskom priemysle, kde slúži ako zahusťovadlo alebo stabilizátor v rôznych výrobkoch. Nájdete ho napríklad v zmrzline, jogurte, syre, šľahačke a rôznych šalátových dresingoch. Vďaka svojim vlastnostiam je tiež vhodnou zložkou na výrobu bezlepkových cesta. Karubín sa používa aj v kozmetickom priemysle, kde sa pridáva do šampónov, gélov do kúpeľa a peelingových krémov. Táto látka sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú a neškodnú. Môže ju však používať ktokoľvek vrátane tehotných žien a malých detí.