Karnozín
Iné názvy: Karnozín, B-alanyl-L-histidín
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Karnozín, niekedy nazývaný aj karnozín alebo B-alanyl-L-histidín, je prirodzene sa vyskytujúci dipeptid zložený z aminokyselín L-histidínu a beta-alanínu. Karnozín zohráva dôležitú úlohu v rôznych fyziologických procesoch v tele. Nachádza sa predovšetkým vo svalovom tkanive a v mozgu, kde pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunkové štruktúry pred poškodením voľnými radikálmi. Okrem toho je karnozín aj dôležitým regulátorom kyslosti vo svalových bunkách, čo má veľký význam pri športovom výkone.
V kozmetickom priemysle sa karnozín používa ako zložka mnohých prípravkov na starostlivosť o pleť, najmä v krémoch proti vráskam. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pomáha spomaľovať proces starnutia pokožky. V potravinárskom priemysle sa karnozín používa ako prísada na zvýšenie trvanlivosti a kvality mäsových a rybích výrobkov, pretože pomáha stabilizovať a zachovať ich farbu, chuť a štruktúru. Pridáva sa aj do niektorých výživových doplnkov a športových nápojov na zlepšenie regenerácie svalov, zvýšenie vytrvalosti a sily. Vo farmaceutickom priemysle sa potom používa ako účinná látka v liekoch určených na liečbu cukrovky a neurodegeneratívnych ochorení, pretože môže pomôcť spomaliť postup týchto ochorení.