Karambola (Averrhoa carambola L.)
Iné názvy: Malajská hviezda, malajský egreš
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Karambola (Averrhoa carambola L.), známa aj ako malajská hviezda alebo malabarský egreš, je exotické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie. Pre svoj typický tvar má prezývku "hviezdicové ovocie". Má tvar hrušky, ale pri priečnom rozkrojení vytvára päťuholníkový tvar pripomínajúci hviezdu. Šupka karamboly je hladká, takmer priehľadná, vnútri sú malé semená a svetlá, šťavnatá dužina s chuťou, ktorá je kombináciou citrusov, jabĺk, hrušiek a hrozna.
Vďaka svojmu špecifickému tvaru, chuti a vysokému obsahu vitamínov C a A, vlákniny a horčíka sa karambola stala obľúbenou v gastronómii rôznych kultúr. Používa sa najmä ako čerstvá prísada do šalátov, džemov, marmelád, štiav a koktailov. Vo východnej Ázii je obľúbená v nakladaných uhorkách, koláčoch alebo ako príloha k miestnym jedlám. Okrem gastronómie sa karambola využíva aj v kozmetike, najmä v mydlách a krémoch pre svoje antioxidanty a živiny, ktoré prospievajú pokožke. V levích častiach svojej domoviny sa karambola používa aj v tradičnej medicíne, kde pomáha liečiť rôzne ochorenia vrátane ekzémov, kašľa, úpalu a bolesti hlavy.