Karagenan (karagenan)
Iné názvy: Karagenan, E407, írsky mach
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Karagenan, niekedy označovaný aj ako karagenan alebo E407, je prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je prítomná v niektorých druhoch morských rias. Táto látka sa získava z írskeho machu a podobných druhov červených morských rias. Karagenan sa používa pri výrobe potravín ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo. Táto prídavná látka je v Európskej únii povolená a hodnotí sa ako zdravotne bezpečná, ale viaceré štúdie naznačujú určité potenciálne zdravotné riziká spojené s jej konzumáciou.
Karagenan sa nachádza v širokom spektre potravinárskych výrobkov, najmä v tých, ktoré potrebujú zahusťovanie. Patrí medzi ne zmrzlina, v ktorej pomáha predchádzať tvorbe ľadových kryštálikov a zabezpečuje hladkú konzistenciu, alebo nízkotučný jogurt, v ktorom nahrádza chýbajúci tuk a dodáva mu krémovitosť. Používa sa aj do instantných polievok, džemov, konzervovanej zeleniny, sladkostí, instantnej kávy a čaju alebo mliečnych nápojov. Okrem potravinárskeho priemyslu sa používa aj v kozmetike, napríklad v zubných pastách a šampónoch, kde pomáha udržať homogénnosť a stabilitu výrobku.