Kakost smradľavý (Geranium robertianum)
Iné názvy: kapún, platypus, platypus zobák, smradľavé korenie, bedro, býk, muškátový oriešok
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Geránium robertínske (Geranium robertianum) je rastlina patriaca do čeľade Geraniaceae, ktorá je vo voľnej prírode rozšírená takmer v celej Európe. Táto bylina sa môže pochváliť viacerými ľudovými názvami, ako napríklad čapin, čapí nos, čapí zob, smradľavé korenie, bok alebo býčie oko. Niektoré z týchto názvov odkazujú nielen na vzhľad rastliny, ale aj na jej zvláštny zápach, ktorý pripomína nepríjemný pach rozkladajúcej sa potravy. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o malú, nenápadnú rastlinu, ale opak je pravdou. Kakost smradľavý je vysoko cenený pre svoje liečivé vlastnosti a používa sa v ľudovom liečiteľstve aj vo farmaceutickom priemysle.
Pokiaľ ide o využitie tejto byliny, nájdeme ju najmä v prírodných liečivách. Rozdrvený koreň kakostu smradľavého sa tradične používa pri zápalových ochoreniach kože a na hojenie rán. Jeho odvar sa potom odporúča pri hnačke a ako diuretikum. Vo farmaceutickom priemysle sa kakost smradľavý používa pri výrobe mastí, krémov a olejov na ošetrenie problematickej pokožky, hoci jeho použitie nie je veľmi populárne kvôli jeho zápachu. Ako súčasť kúpeľových solí a obkladov sa používa pre svoje protizápalové a antiseptické vlastnosti. Ruženín však možno nájsť nielen v kozmetike alebo liekoch. Mladé listy tejto rastliny sa dajú použiť aj v kuchyni, kde po uvarení zmizne nepríjemný zápach a listy sa môžu pridať do šalátov alebo použiť ako korenie. Vzhľadom na ich intenzívnu chuť by sa však s nimi malo zaobchádzať opatrne.