Kakaovník (Theobroma cacao)
Iné názvy: kakao
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Kakaovník, známy aj ako Theobroma cacao, je strom pochádzajúci z dažďových pralesov Strednej a Južnej Ameriky. Pestovali ho už starí Mayovia približne 2000 rokov pred naším letopočtom, od ktorých sa pestovanie tohto rastlinného druhu rozšírilo do rôznych častí sveta. Kakaovník je cenený najmä pre svoje plody, ktoré obsahujú semená - kakaové bôby. Tieto bôby sú hlavným zdrojom kakaového prášku a kakaového masla, hlavných zložiek čokolády.
Výrobky z kakaovníka sa nachádzajú v širokej škále potravín. Najznámejším z nich je, samozrejme, čokoláda, ktorá sa vyrába zmiešaním kakaového prášku, kakaového masla a cukru. Z kakaových bôbov sa tiež vyrába kakaový prášok, ktorý sa používa na výrobu horúcej čokolády, pečiva, zmrzliny alebo ako ochucovadlo niektorých druhov mäsa. Kakaové maslo je vďaka svojim vysoko hydratačným vlastnostiam dôležitou zložkou mnohých kozmetických výrobkov vrátane mydiel, krémov a make-upu. Ďalším vedľajším produktom spracovania kakaových bôbov je kakaová drť, ktorá sa používa ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Kakaovník má teda široké možnosti využitia a jeho plody sú skutočným darom prírody.