Juniperus oxycedrus (Juniperus oxycedrus)
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Červený jalovec, známy aj ako červená kvasnicová ryža, červená kojová ryža, červená koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus a Monascus vini, je vždyzelený ker alebo malý strom z čeľade cyprusovitých. Pochádza z južnej Európy, severnej Afriky a ázijského kontinentu. Jeho hlavnou charakteristikou sú svetločervené až tmavočervené plody, kde je nápadný názov "červenoplodý".
Využitie borievky červenej je veľmi rozmanité, ale jej drevo sa najčastejšie používa na výrobu nábytku a kameniny. Jeho plody sa používajú v potravinárskom priemysle, konkrétne ako korenie, kde je známejší pod anglickým názvom red koji. Keďže však plody koji červenej môžu byť veľmi jedovaté, mali by sa konzumovať opatrne. Ďalšie využitie je v tradičnej ľudovej medicíne, najmä na Blízkom východe a v severnej Afrike, kde sa využívajú jej antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti. Pozor však na to, že konzumácia veľkých dávok môže byť škodlivá.
Široké spektrum liečivých účinkov červeného drievka sa využíva aj vo farmaceutickom priemysle. Práve z borievky sa získava prírodná látka s názvom monakolín K. Pripisujú sa jej pozitívne účinky na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Táto látka sa tak stala súčasťou viacerých komerčne vyrábaných potravinových doplnkov a liekov.