Juniperus communis (Jalovec obyčajný)
Iné názvy: Borovička, borievky, Chvojka
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Borievka, známa aj pod názvami borievka, borievka čučoriedková alebo Chvojka, je vytrvalý, stredne veľký ker patriaci do čeľade cyprusovitých. Rastie hojne vo svetlých lesoch, krovinách, piesočných dunách a na horských svahoch v celej Európe. Chvojka sa vyznačuje šupinatými ihlicami a výraznými tmavomodrými plodmi, ktoré majú špecifickú, veľmi silnú vôňu a sladkú, ale mierne horkú chuť.
Jalovec sa od nepamäti využíva v rôznych priemyselných odvetviach. Jeho plody sa dostali do potravinárskeho a liehovarníckeho priemyslu, kde sa často používajú pri výrobe rôznych druhov alkoholu. Silná, výrazná chuť a vôňa plodov borievky je napríklad základom tradičného slovenského alkoholického nápoja - borovičky. Nejde však len o liehovarníctvo. V kulinárstve sa bobule borievky používajú ako korenie na dochutenie mnohých jedál, najmä diviny. Okrem toho sa borievka používa v kozmetike alebo vo farmaceutickom priemysle. Jeho bobule a ihlice obsahujú veľké množstvo éterických olejov, ktoré majú antiseptické a antibakteriálne vlastnosti. Používajú sa preto vo forme extraktov a tinktúr na liečbu rôznych kožných problémov, ochorení dýchacích ciest, ale aj ako súčasť detoxikačných kúr. Juniperus má okrem iného aj mierne preháňacie a močopudné účinky.