Jedlý maniok
Iné názvy: Manihot esculenta, maniok, tapioka, yuca
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Maniok, známy aj ako Manihot esculenta, cassava, tapioca alebo yuca, je dôležitá poľnohospodárska plodina, ktorá sa pestuje najmä v tropických a subtropických oblastiach sveta, ako je Južná Amerika, Ázia a Afrika. Táto rastlina sa prispôsobuje rôznym podmienkam prostredia, od suchých oblastí až po chudobné pôdy, vďaka čomu je mimoriadne dôležitá pre poľnohospodársku výrobu v niektorých najchudobnejších častiach sveta. Jedlý maniok sa dostáva do potravinového reťazca dvoma spôsobmi: prostredníctvom listov, ktoré sú bohaté na bielkoviny a vitamíny, a prostredníctvom hľúz, ktoré sú hlavným zdrojom škrobu.
Z hľúz manioku sa vyrábajú rôzne potravinárske výrobky, ako napríklad múka, ktorá sa používa na výrobu tortilly, chleba, knedlí a cestovín. Z manioku sa vyrába aj tapioka, druh škrobu, ktorý sa používa najmä na výrobu pudingov alebo ako zahusťovadlo do polievok a omáčok. Tapioka je tiež obľúbenou zložkou niektorých druhov dezertov, napríklad pudingov. Ďalším dôležitým produktom je ságo, druh cestovín používaných v juhovýchodnej Ázii. V Latinskej Amerike sa maniok používa na výrobu tradičných alkoholických nápojov, ako je chicha. Vďaka vysokému obsahu škrobu sa maniok používa aj v priemysle, napríklad pri výrobe lepidiel, papiera a textilu.