Jahoda (Fragaria)
Iné názvy: Fragaria vesca, Fragaria ananassa, Fragaria viridis, Fragaria moschata, Fragaria chiloensis, jahoda
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Jahodník je jedným z najobľúbenejších ovocných kríkov pestovaných v záhradách a na plantážach. Vedecky sa nazýva Fragaria, ale pre rôzne druhy sa používajú špecifickejšie názvy - Fragaria vesca označuje jahodu lesnú, Fragaria ananassa jahodu ovocnú, Fragaria viridis jahodu zelenú, Fragaria moschata jahodu muškátovú a Fragaria chiloensis jahodu šípkovú. Medzi anglicky hovoriacimi sa najčastejšie používa názov Strawberry. Jahodník je nízko rastúci ker, na ktorom sa vytvárajú úzke kvety s dlhými stopkami, ktoré sa po oplodnení menia na známe červené plodonosné útvary, jahody.
Plody jahodovníka, jahody, sú vyhľadávané pre svoju sladkú a sviežu chuť a výraznú vôňu. Väčšinou sa konzumujú čerstvé, ale môžu sa použiť aj na výrobu rôznych výrobkov. Sú základom pre džemy, marmelády, šťavy, sirupy, likéry a vína. Sú veľmi obľúbené aj pri pečení a výrobe cukroviniek - v koláčoch, sušienkach, piškótach, zmrzline alebo ako poleva na vafle. Okrem toho sa jahody používajú na výrobu niektorých kozmetických výrobkov, ako sú krémy, masky, šampóny a sprchové gély. Jahody sú vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu a výraznej farbe veľmi obľúbené aj na zdobenie dezertov a sladkých jedál. Mimo gastronómie sa jahody často používajú aj v medicíne pre svoje vitamíny a minerály, ako aj pre schopnosť znižovať hladinu cholesterolu.