Jabloň (Pyrus malus)
Iné názvy: Jablko, Malus Pumila
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Jabloň (Pyrus malus), známa aj ako jabloň alebo Malus Pumila, je vždyzelený strom patriaci do čeľade ružovitých. Je rozšírená po celom svete, najmä však v miernom a chladnom podnebí Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Je veľmi cenená nielen pre krásu svojho kvitnutia, ale najmä pre plody, ktoré rodí.
Jablká, rovnako ako plody jablone, sú všeobecne známe a obľúbené pre svoju šťavnatosť, osviežujúcu chuť a zdraviu prospešné účinky. Sú bohaté na vitamín C a vlákninu a obsahujú aj veľa antioxidantov. Jablká sa používajú v mnohých rôznych výrobkoch. Najčastejšie sa vyskytujú v potravinárskom priemysle - okrem ich širokého využitia v domácich receptoch na koláče, dezerty a šťavy sa používajú aj na výrobu priemyselných výrobkov, ako sú džemy, šťavy, mušty, víno a želé. Z jabĺk sa vyrába aj jablčný ocot, ktorý je cenený pre svoje liečivé vlastnosti. V kozmetickom priemysle sa jablková šťava a jablkové výťažky používajú v rôznych pleťových vodách, krémoch alebo maskách pre ich vyživujúci a omladzujúci účinok. Jablká sa používajú aj ako zdroj pektínu, ktorý sa využíva v potravinárskom aj farmaceutickom priemysle.