Invertáza
Iné názvy: Invertáza, beta-fruktofuranozidáza
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Invertáza (tiež invertáza) katalyzuje hydrolýzu sacharózy (bežného cukru) na fruktózu a glukózu. Nachádza sa vo veľkom počte organizmov vrátane rastlín, živočíchov a jednoduchých organizmov, ako sú baktérie a kvasinky. Široké rozšírenie tohto enzýmu súvisí s tým, že jeho substrát, sacharóza, je v prírode bežným cukrom. Invertáza je dôležitá pri výrobe potravinárskych výrobkov, kde sa používa na výrobu invertného cukru.
Invertný slad, ktorý je produktom premeny sacharózy invertázou, sa používa na výrobu čokolády, likérov a niektorých pekárenských výrobkov. Invertáza je tiež nevyhnutná pri výrobe medu, kde včely používajú tento enzým na premenu nektáru na med. Okrem potravinárskeho priemyslu sa invertáza používa aj v biotechnológiách, najmä pri výrobe bioetanolu, kde pomer fruktózy a glukózy pri rozklade cukrov môže ovplyvniť výslednú účinnosť výroby etanolu.