Hydrogenuhličitan sodný
Iné názvy: Jedlá sóda, Jedlá sóda, Hydrogenuhličitan sodný, Hydrogenuhličitan sodný, Kyselina uhličitá jednosodná soľ, Jedlá sóda, E500
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Hydrogenuhličitan sodný alebo jedlá sóda, sóda bikarbóna, hydrogenuhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, jednosodná soľ kyseliny uhličitej, jedlá sóda alebo E500 je látka, ktorú poznáme predovšetkým z kuchyne. Je to biely prášok, ktorý sa rozpúšťa vo vode. Je rozpoznateľná podľa svojej špecifickej slanej chuti a mierne alkalickej (zásaditej) reakcie. Táto látka je známa svojimi jedinečnými vlastnosťami, keď pri interakcii s kyselinou vytvára oxid uhličitý. Táto reakcia je nevyhnutná pre niektoré kulinárske procesy, ako je napríklad kysnutie pečiva.
Hydrogenuhličitan sodný má mnoho použití. Široko sa používa v potravinárskom priemysle, kde funguje ako kypriaci prášok pri pečení. Vplyvom tepla a kyslého prostredia uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý spôsobuje, že cesto kysnutých výrobkov sa nadúva a dodáva mu typickú štruktúru. Okrem pečiva sa pridáva aj do iných výrobkov na zlepšenie ich konzistencie, napríklad do zmrzliny, syra, jogurtu alebo bublinkových nápojov. V neposlednom rade sa jedlá sóda oplatí aj mimo kulinárskeho sveta. Možno ju použiť ako ekologický čistiaci prostriedok, napríklad na odstránenie usadenín a nečistôt v kúpeľni alebo kuchyni. Je tiež súčasťou mnohých zubných pást a výrobkov na bielenie zubov, pretože má schopnosť neutralizovať kyseliny v ústach a zmierňovať zubný kaz.