Hydrogenovaný rastlinný olej
Iné názvy: Hydrogenovaný rastlinný olej
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Hydrogenovaný rastlinný olej je na našom trhu veľmi rozšírenou prísadou. Jeho výroba spočíva v chemickej reakcii rastlinného oleja s vodíkom pri zvýšení teploty a tlaku. Tento proces umožňuje predĺžiť trvanlivosť výrobku, zlepšiť jeho konzistenciu alebo dosiahnuť lepšie vlastnosti pri pečení. Hydrogenovaný rastlinný olej sa tak stáva súčasťou mnohých potravinárskych a kozmetických výrobkov.
V potravinárskom priemysle sa hydrogenovaný rastlinný olej najčastejšie nachádza v pečive, sušienkach, čokoláde, cukrovinkách, zmrzline alebo polotovaroch. V kozmetike sa používa na výrobu mydiel, krémov a rôznych pleťových vôd. Napriek jeho širokému používaniu je však dôležité mať na pamäti, že obsahuje trans-tuky, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je preto dôležité sledovať zloženie výrobkov a vyberať si tie s najnižším obsahom hydrogenovaného oleja.