Hruška obyčajná (Pyrus communis)
Iné názvy: Hruška
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Hruška obyčajná (Pyrus communis) je ovocný strom pochádzajúci z južnej a strednej Európy a juhozápadnej Ázie. Tento strom dorastá do výšky až 20 metrov a je obľúbený pre svoje sladké a šťavnaté plody. Hrušky sú nielen chutné, ale aj bohaté na vitamín C, K a B6. Ďalšie dôležité látky, ktoré hrušky obsahujú, sú vláknina, draslík, vápnik a železo. Aby sme však z hrušiek získali čo najviac, mali by sme konzumovať ich šupku, pretože práve tá obsahuje najviac vlákniny.
Hrušky majú široké využitie. Môžu sa konzumovať čerstvé alebo spracované na rôzne druhy výrobkov. Medzi najobľúbenejšie patria hruškový džem, marmeláda, kompót a pudingy. Veľmi obľúbený je aj hruškový mušt, známy ako perník alebo hruškový cider. Nezabúdajme ani na sušené hrušky, ktoré sú skvelým občerstvením na cesty. Veľmi dôležitá je aj výroba hruškovice, destilátu z hrušiek, ktorý je veľmi obľúbený. Hrušky sa často používajú aj v cukrárstve a pekárstve, napríklad v ovocných koláčoch, štrúdliach, koláčoch alebo ako náplň do buchiet a závinov. Vlastnosti hrušiek môžu rozšíriť chuťové spektrum mnohých receptov a dodať im sladkosť a šťavnatosť.