Glykolipidy
Iné názvy: Glykolipidy
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glykolipidy, známe aj ako glykolipidy, sú tuky, ktoré obsahujú cukry. Tvoria dôležitú súčasť bunkových membrán a zohrávajú kľúčovú úlohu vo funkcii a stabilizácii buniek. Sú schopné interagovať s proteínmi, čo umožňuje signálnu cestu medzi bunkou a jej okolím, a tým podporujú komunikáciu a interakciu medzi bunkami. Štruktúra glykolipidov je veľmi variabilná, čo umožňuje širokú škálu aplikácií.
V priemysle sa glykolipidy používajú najmä v kozmetike a farmaceutických výrobkoch. Keďže sú schopné viazať vodu, používajú sa ako hydratačná zložka v mnohých výrobkoch starostlivosti o pleť, napríklad v hydratačných krémoch a sérach alebo telových mliekach. Vďaka svojim stabilizačným vlastnostiam sa používajú aj vo výrobkoch, ktoré sú určené na ochranu pokožky pred škodlivými vonkajšími faktormi, ako je slnko alebo chlad. Vo farmaceutickom priemysle sa glykolipidy používajú v liečivách, ako sú čapíky alebo masti, kde pomáhajú liečivým látkam preniknúť hlbšie do pokožky.