Glycerylpalmitát
Iné názvy: Glyceryl monopalmitát; kyselina hexadekánová, 2,3-dihydroxypropylester; kyselina hexadekánová, monoester s 1,2,3-propanetriolom
Skóre poškodenia: 4 (Mierne škodlivá chémia)
Glycerylpalmitát, známy aj ako glycerylmonopalmitát, kyselina hexadekánová, 2,3-dihydroxypropylester alebo kyselina hexadekánová, monoester s 1,2,3-propanetriolom, je chemická zlúčenina, ktorá sa často používa v kozmetike a pri spracovaní potravín. Je to bezfarebná až mierne žltkastá pevná látka, ktorá má vysoký bod topenia a je prakticky nerozpustná vo vode. Glycerylpalmitát je ester kyseliny palmitovej a glycerolu, a preto tvorí jeden zo stavebných prvkov tukov vo väčšine rastlín a živočíchov.
V kozmetike sa glycerylpalmitát používa pre svoje emulgačné a zvláčňujúce vlastnosti. Bežne sa nachádza v hydratačných krémoch, prípravkoch na umývanie tváre, telových mliekach, šampónoch, sprchových géloch a parfumoch. Zlepšuje konzistenciu výrobkov a dodáva im hodvábnu jemnosť. Zlepšuje tiež distribúciu ostatných zložiek v prípravkoch na pokožku. V potravinárskom priemysle sa glycerylpalmitát používa ako emulgátor a stabilizátor. Nachádza sa preto v rôznych pekárenských výrobkoch, cukrovinkách, čokoláde, polotovaroch, mliečnych výrobkoch, ako aj v instantných polievkach a omáčkach. Hoci je táto látka prirodzene prítomná v potravinách, v niektorých prípadoch môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, ako je podráždenie pokožky a očí.