Glyceryl oleát
Iné názvy: Glyceryl oleát
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glyceryl oleát, známy aj ako glyceryl oleát, je ester kyseliny olejovej a glycerínu. Prirodzene sa vyskytuje ako súčasť rôznych tukov a olejov rastlinného a živočíšneho pôvodu, napríklad v olivovom oleji, slnečnicovom oleji alebo bravčovom tuku. Je to žltkastá až žltohnedá kvapalina s charakteristickým pižmovým zápachom. Široko sa používa v priemysle, najmä v kozmetike, ale aj v potravinárskom a farmaceutickom priemysle.
V kozmetickom priemysle je glyceryl oleát obľúbený pre svoju emulgačnú schopnosť, t. j. schopnosť miešať dve bežne nemiešateľné kvapaliny. Vďaka tomu je bežnou zložkou krémov, pleťových vôd, šampónov a iných výrobkov na starostlivosť o telo a vlasy. V týchto výrobkoch pomáha udržiavať vlhkosť pokožky a vlasov, dodáva im jemnosť a lesk. V potravinárskom priemysle sa používa najmä ako prírodný stabilizátor a emulgátor, napríklad v nízkotučných potravinách, kde pomáha udržiavať ich konzistenciu a chutnosť. Používa sa aj vo farmaceutickom priemysle, kde sa pridáva do mastí a krémov pre svoje jemné vlastnosti a na zlepšenie vstrebávania liečivých látok. Glyceryl oleát sa tak stáva dôležitou súčasťou mnohých výrobkov, ktoré denne používame.