Glyceridy slnečnicového oleja
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glyceridy slnečnicového oleja, známe aj ako glukonát sodný alebo E576, sú chemická látka vyrábaná z rastlinných olejov, konkrétne zo slnečnicového oleja. Je to typ prírodného emulgátora, čo znamená, že dokáže spojiť oleje a vodu do homogénnej zmesi. Glyceridy slnečnicového oleja sú prirodzene prítomné v mnohých rastlinách a široko sa používajú v potravinárskom priemysle ako stabilizátor, zmäkčovadlo, zvlhčovadlo, emulgátor a konzervačná látka.
Jednou z hlavných výhod glyceridov slnečnicového oleja je, že je vhodný na konzumáciu a vonkajšie použitie. V potravinárskom priemysle sa táto zlúčenina používa najmä vo výrobkoch, ako sú koláče, zákusky, zmrzlina, šaláty a šalátové dresingy, pretože zlepšuje konzistenciu a pomáha predĺžiť ich trvanlivosť. Pokiaľ ide o kozmetický priemysel, tento emulgátor sa nachádza v mnohých výrobkoch na starostlivosť o pleť, vlasy a kozmetických výrobkoch. Jeho výhodou je, že nezanecháva mastný film a hydratuje pokožku. Považuje sa za bezpečný aj pre citlivú pokožku. Glukonát sodný nájdeme aj vo farmaceutických výrobkoch, kde sa používa v práškových zmesiach a tabletách pre svoju schopnosť zlepšovať disperziu účinných látok.