Glutamín
Iné názvy: L-glutamín, kyselina (2S)-2,5-diamino-5-oxopentánová, kyselina (2S)-2-amino-4-karbamoylbutánová
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glutamín, známy aj ako L-glutamín, kyselina (2S)-2,5-diamino-5-oxopentánová alebo kyselina (2S)-2-amino-4-karbamoylbutánová, je jednou z najdôležitejších aminokyselín v ľudskom tele. Má množstvo funkcií vrátane podpory imunitného systému a trávenia, prispieva k regenerácii svalov a urýchľuje hojenie rán. Okrem toho glutamín môže pomôcť zlepšiť fyzickú výkonnosť a podporiť zdravý rast svalov.
Vďaka širokej škále výhod sa glutamín používa v mnohých výrobkoch. Okrem iného sa hojne využíva ako súčasť športových výživových doplnkov na podporu svalovej práce a regenerácie tela po fyzickej námahe. Používa sa aj v niektorých výrobkoch zdravej výživy na podporu trávenia a podporu imunitného systému. Napokon glutamín možno nájsť aj v niektorých liečivých prípravkoch, kde sa používa na liečbu niektorých zdravotných problémov súvisiacich s pečeňou, črevami alebo imunitným systémom. Stručne povedané, glutamín je všestranná a dôležitá zložka, ktorá nachádza uplatnenie v širokej škále výrobkov.