Glutaman sodný
Iné názvy: MSG, glutaman sodný, E621
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glutaman sodný, bežne známy ako MSG alebo E621, je bezfarebný kryštalický prášok, ktorý má sladkú až slanú chuť. Táto látka sa syntetizuje z kukurice a repného cukru a je jednou z najpoužívanejších aróm na svete. Patrí medzi takzvané zvýrazňovače chuti alebo látky, ktoré zosilňujú chuťové účinky iných zložiek v potravinách. Glutaman sodný sa vo veľkom množstve nachádza aj v ľudskom tele a jeho hlavnou funkciou je prenos nervových signálov.
MSG, glutaman sodný alebo E621, sa nachádza v obrovskom množstve výrobkov. Najčastejšie sa pridáva do balených potravín, ako sú polotovary, konzervované potraviny, instantné polievky, omáčky, mäsové výrobky, údeniny, konzervovaná zelenina, syry a mnohé ďalšie. Okrem toho sa hojne používa aj v ázijskej kuchyni, kde sa pridáva do rôznych omáčok, polievok alebo rezancov. Napriek tomu, že glutaman sodný je schválený Európskou úniou a Medzinárodným potravinovým kódexom ako bezpečný na konzumáciu, často sa diskutuje o jeho možných negatívnych účinkoch na zdravie. Niektorí ľudia môžu mať na glutaman sodný citlivú reakciu, ktorá môže spôsobiť napríklad bolesti hlavy, astmatické záchvaty, podráždenie nosa alebo hrdla a iné. Preto je na výrobcoch, aby na obaloch výrobkov uvádzali prítomnosť glutamanu sodného.