Glukozidy
Iné názvy: Glukozidy
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glukozidy, známe aj ako glukozidy, sú typickými predstaviteľmi skupiny prírodných zlúčenín, ktoré sú kombináciou cukrov a necukrových zložiek. Tieto poloprírodné látky, ktoré sa nachádzajú v širokej škále rastlín, vznikajú pripojením jednej alebo viacerých glukózových jednotiek k necukornému substrátu (aglykónu) prostredníctvom glykozidovej väzby. Glukozidy patria medzi základné molekuly života a zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch.
Využitie glukozidov je pomerne široké. V potravinárskom a farmaceutickom priemysle sa glukozidy používajú pre ich schopnosť zlepšiť chuť a vôňu výrobkov, pretože sa počas tepelného spracovania rozkladajú na cukor a aromatické zložky. V zdravotníctve sa potom používajú ako súčasť mnohých liekov. Sú tiež kľúčom k výrobe niektorých druhov biopalív. Jeden z dôležitých glukozidov, známy ako amygdalín (nachádza sa v jadrách jabĺk, marhúľ, broskýň, čerešní a mnohých ďalších druhov ovocia), sa skúma pre svoje potenciálne antikarcinogénne účinky. Okrem toho sú rôzne druhy glukozidov aj zložkou niektorých druhov očných kvapiek, krémov a iných výrobkov na starostlivosť o telo. Bez glukozidov by teda naše životné podmienky boli výrazne odlišné.