Glukóza (Glukóza)
Iné názvy: α-D-glukopyranóza, Glucosum anhydricum, dextróza, Saccharum amylaceum
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glukóza, známa aj ako α-D-glukopyranóza, Glucosum anhydricum, dextróza alebo Saccharum amylaceum, je jednoduchý cukor, ktorý patrí do skupiny sacharidov. Je zdrojom energie každej bunky v ľudskom tele. Pochádza z ovocia a iných sladkých potravín, ale aj z tých, ktoré obsahujú škrob (napríklad zemiaky alebo obilniny), pretože škrob je polymér glukózy, inými slovami, pozostáva z mnohých spojených molekúl glukózy. Jeho ďalšie využitie sa nachádza v medicíne, pri liečbe hypoglykémie alebo na vykonanie orálneho glukózového tolerančného testu na diagnostiku cukrovky.
Glukóza zohráva dôležitú úlohu aj v potravinárskom priemysle. Používa sa ako sladidlo do nápojov, jogurtov, čokolád, zmrzliny, dezertov, ovocných džemov a mnohých ďalších výrobkov. Je známa aj ako dextróza a niekedy sa v potravinách skrýva pod názvom E960. Glukóza je tiež dôležitou zložkou športových nápojov, pretože dokáže rýchlo doplniť pokles cukru v krvi a poskytnúť rýchlu energiu. Vo farmaceutickom priemysle sa často používa ako základ na výrobu liekov.