Glukonolaktón
Iné názvy: glukonolaktón, E575
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glukonolaktón, známy aj ako glukonolaktón alebo E575, je prírodná látka, ktorá sa nachádza v mede, ovocí a víne. Je to biely kryštalický prášok s veľmi jemnou alebo žiadnou chuťou a vôňou. Je to bežne používaná potravinárska prísada, ktorá sa používa pre svoju schopnosť regulovať kyslosť a pre svoje konzervačné vlastnosti. Glukonolaktón je organická látka, ktorá v tele podlieha metabolickým procesom a vylučuje sa ako voda a oxid uhličitý.
Existuje množstvo potravín a nápojov, do ktorých sa glukonolaktón pridáva. Často sa pridáva do potravinárskych výrobkov ako regulátor kyslosti, najmä do potravín s nízkym pH, ako sú nápoje na báze citrónovej šťavy, zmrzlina alebo pečivo. Vďaka svojim konzervačným vlastnostiam sa používa aj vo fermentovaných mliečnych výrobkoch, ako je jogurt. Glukonolaktón je vďaka svojim hydratačným a antioxidačným vlastnostiam súčasťou aj niektorých kozmetických výrobkov. Vo farmaceutickom priemysle slúži ako zložka čoraz populárnejších výrobkov na podporu zdravia čriev a tráviaceho traktu.