Glukonát vápenatý (Calcium Gluconate)
Iné názvy: Glukonát vápenatý, vápenatá soľ Kyselina glukónová, E 578
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glukonát vápenatý je chemická látka, ktorá sa často používa v lekárskej praxi a v potravinárskom priemysle. Jeho ďalšie názvy sú glukonát vápenatý, soľ vápenatá kyseliny glukonovej, E578. Tento životne dôležitý minerálny doplnok stravy sa často používa ako liek proti škrabancom, pretože dokáže doplniť telu potrebný vápnik. V medicíne sa používa najmä na liečbu nedostatku vápnika v tele.
Glukonát vápenatý sa nachádza v mnohých potravinárskych výrobkoch, kde sa používa ako stabilizátor, regulátor kyslosti, ale aj ako sekvestrant. V praxi to môže byť napríklad vo výrobkoch na pečenie, zmrzline alebo syroch, kde pomáha stabilizovať štruktúru potraviny. Okrem toho sa používa aj ako potravinárska prísada do niektorých druhov minerálnych vôd alebo mliečnych výrobkov. Vďaka svojej schopnosti viazať kovy sa používa aj v niektorých druhoch vína, kde pomáha eliminovať prítomnosť nežiaducich kovových solí. Jeho prítomnosť možno nájsť aj v rôznych druhoch kozmetiky, kde pôsobí ako emulgátor a zvlhčovadlo.