Glukonát sodný
Iné názvy: Glukonát sodný, E576
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glukonát sodný je organická zlúčenina, ktorá sa nachádza vo väčšine výrobkov, ktoré denne konzumujeme. Táto látka, označovaná aj ako E576, vzniká fermentáciou cukru a má podobu bieleho až bledožltého kryštalického prášku s mierne slanou chuťou. Je to soľ kyseliny glukónovej, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ovocí, napríklad v bobuľovinách alebo citrusových plodoch. U ľudí sa táto kyselina nachádza v črevnej mikroflóre.
Glukonát sodný sa často používa v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka a stabilizátor. Pridáva sa do potravín ako soľ na zlepšenie chuti a predĺženie trvanlivosti. Používa sa aj v kozmetickom priemysle ako zvlhčovadlo, t. j. látka, ktorá zabraňuje vysychaniu kozmetických výrobkov. Je tiež aktívnou zložkou rôznych čistiacich prostriedkov. Je to bezpečná látka, ktorú Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhodnotil ako neškodnú pre ľudské zdravie. Napriek tomu je potrebné dbať na to, aby sa glukonát sodný konzumoval v primeranom množstve, ako je to v prípade všetkých ostatných prídavných látok.