Glukonát horečnatý
Iné názvy: Glukonát horečnatý, E580
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Glukonát horečnatý, známy aj ako glukonát horečnatý alebo E580, je veľmi dôležitá látka používaná v potravinárskom priemysle a v medicíne. Je to zlúčenina horčíka, ktorá je pre ľudský organizmus nevyhnutná. Glukonát horečnatý má tú výhodu, že sa lepšie vstrebáva ako iné formy horčíka. Vo výživovom doplnku pôsobí ako zdroj horčíka a v potravinárskom priemysle sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo alebo regulátor kyslosti.
Potraviny, do ktorých sa táto prísada pridáva, sa môžu líšiť. Glukonát horečnatý sa často používa v nápojoch, ako sú energetické, športové alebo zdravotné nápoje, kde pomáha udržiavať optimálnu hladinu horčíka. Ďalšou oblasťou použitia sú výživové doplnky, kde sa E580 dávkuje ako zdroj horčíka. Používa sa aj v kozmetickom priemysle, kde funguje ako stabilizátor v telových mliekach, krémoch a iných výrobkoch. Vďaka svojej všestrannosti a bezpečnosti pre ľudský organizmus sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých výrobkov, ktoré denne používame.