Fytát sodný
Iné názvy: Fytát sodný
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Fytát sodný je látka, ktorá sa používa v potravinárskom priemysle ako prídavná látka, konkrétne ako antioxidant a stabilizátor. Je to soľ kyseliny fytovej, ktorá je hlavnou formou zásobného fosforu v rastlinách. Táto látka dokáže viazať a neutralizovať voľné radikály a toxické kovy v tele, vďaka čomu sa hodnotí ako zdraviu prospešná. Používa sa aj v ekologickom priemysle, kde pôsobí ako biologický čistič schopný eliminovať škodlivé látky z vody a pôdy.
V potravinárskom priemysle sa fytát sodný používa napríklad v pekárenských výrobkoch, kde pôsobí ako stabilizátor, vďaka čomu si výrobky zachovávajú svoju štruktúru a kvalitu. Pridáva sa aj do niektorých druhov mäsových a rybacích výrobkov, kde pôsobí ako antioxidant. V neposlednom rade sa používa aj v kozmetike, konkrétne v pracích a čistiacich prostriedkoch, kde pôsobí ako stabilizátor a prírodný konzervant. Jeho využitie je teda pomerne široké a významné vo viacerých odvetviach.