Fruktóza
Iné názvy: Fruktóza, ovocný cukor, levulóza, (3S,4R,5R)-1,3,4,5,6-pentahydroxyhexán-2-ón
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Fruktóza, známa aj ako ovocný cukor, levulóza alebo (3S,4R,5R)-1,3,4,5,6-pentahydroxyhexán-2-ón, je prirodzene sa vyskytujúci cukor, ktorý je najsladší zo všetkých prirodzene sa vyskytujúcich cukrov. Je to monosacharid, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a medu. V čistej forme má tento cukor kryštalickú štruktúru, je dobre rozpustný vo vode a má príjemnú sladkú chuť.
Fruktóza má široké využitie v potravinárskom priemysle. Používa sa na výrobu nízkokalorických a diabetických potravín, pretože jej glykemický index je nižší ako glykemický index glukózy. Často sa pridáva aj do športových nápojov, kde pomáha rýchlejšie dopĺňať energetické zásoby. Okrem toho sa fruktóza vďaka svojej vysokej sladivosti často používa na výrobu sladkých nápojov, pečiva, cukroviniek a rôznych druhov zmrzliny. Hoci má fruktóza mnoho využití a výhod, je dôležité konzumovať ju s mierou. Nadmerná konzumácia môže viesť k nadváhe alebo iným zdravotným problémom.