Fruktán
Iné názvy: Fruktán
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Fruktány, známe aj ako fruktány, sú uhlíkaté polysacharidy, ktoré sa skladajú z fruktózových jednotiek spojených glykozidovými väzbami. Táto skupina zlúčenín tvorí veľkú časť zásobného cukru v rastlinách, konkrétne v trávach, cibuli a cesnaku. Fruktány sú jedinečné tým, že na rozdiel od iných polysacharidov sa priamo vstrebávajú do hornej časti čreva a nie sú enzymaticky hydrolyzované v tenkom čreve.
Fruktány sa často používajú v potravinárskom priemysle, konkrétne v pekárstve a cukrárstve, kde pôsobia ako prírodné sladidlá a zlepšujú technologické vlastnosti cesta. Používajú sa aj pri výrobe nápojov, zmrzliny, jogurtov a iných mliečnych výrobkov. Fruktány majú aj prebiotické vlastnosti, a preto sú často súčasťou probiotických výživových doplnkov. Okrem toho sú fruktány súčasťou aj niektorých krmív pre domáce zvieratá, pretože majú vplyv na zlepšenie črevnej mikroflóry. Vďaka týmto vlastnostiam sa fruktány často používajú aj v kozmetike, konkrétne v emulziách, krémoch a pleťových maskách, kde podporujú tvorbu zdravej pokožky. Okrem toho sa v poslednom čase začali fruktány skúmať aj na lekárske účely, najmä pre ich protizápalové a imunomodulačné účinky.