Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris)
Iné názvy: fazuľa
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris), známa aj ako fazuľa obyčajná, je rastlina pochádzajúca z Ameriky, kde bola dôležitou súčasťou stravy pôvodných obyvateľov pred príchodom Európanov. Je to jednoročná plodina z čeľade strukovín, ktorá sa v súčasnosti pestuje prakticky na celom svete. Fazuľa sa používa ako zrelá, keď je mimoriadne bohatá na bielkoviny, aj ako zelenina, keď sa konzumujú nezrelé struky.
Fazuľa obyčajná sa používa v širokej škále potravinárskych výrobkov. V surovom stave je dôležitou zložkou širokej škály šalátov a iných studených jedál. Varená fazuľa je základom mnohých polievok, príloh, omáčok a iných teplých jedál a je obľúbenou súčasťou kuchýň od Mexika cez Stredomorie až po východnú Áziu. Najmä suchá fazuľa sa melie aj na múku, ktorá sa používa ako zahusťovadlo. Okrem toho sa z fazule vyrábajú rôzne druhy krmiva, pričom zvyšné šupky a stonky sa používajú ako krmivo pre zvieratá. Fazuľa obyčajná sa používa aj v kozmetickom priemysle, keďže je súčasťou niektorých pleťových krémov a masiek.