Etyl lauroyl arginát HCl
Iné názvy: Etyl lauroyl arginát HCl,
Skóre poškodenia: 3 (Neškodné chemikálie)
Ethyllauroylarginát HCl, označovaný aj ako E239, je konzervačná látka, ktorá sa nachádza v širokej škále potravinárskych výrobkov. Je to soľ odvodená od kyseliny laurovej, etylu a arginínu, ktorá má vynikajúce antimikrobiálne vlastnosti. Široko sa používa v potravinárskom priemysle na zabránenie rastu škodlivých baktérií, kvasiniek a plesní, ktoré môžu znehodnotiť alebo kontaminovať potraviny. Je schválenou prídavnou látkou Európskej únie.
Etylauroyl arginát HCl možno nájsť v mnohých potravinárskych výrobkoch, ale najčastejšie sa používa v mäsových a rybacích výrobkoch, cestovinách, syroch a mnohých ďalších. Používa sa aj v niektorých druhoch nápojov, ako sú alkoholické alebo ovocné šťavy. Okrem potravinárskeho priemyslu sa etyllauroylarginát HCl môže vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam používať aj ako konzervačná látka v kozmetických a farmaceutických výrobkoch. Hoci ide o látku vyrobenú človekom, považuje sa za jednu z mála prídavných látok, ktorej konzumácia nie je v prípade bežnej spotreby spojená so žiadnymi zdravotnými rizikami. Vo veľkých množstvách však môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako je podráždenie žalúdka.