Erytrulóza
Iné názvy: 1,3,4-trihydroxybután-2-ón
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Erytrulóza je organická zlúčenina, ktorá je sladšia ako sacharóza a má veľmi nízky glykemický index. Označuje sa aj ako 1,3,4-trihydroxybután-2-ón a je veľmi podobná cukru erytritol. Tieto dva cukry majú podobnú sladkú chuť, ale erytrulóza má nižšiu energetickú hodnotu a je menej sladká. Erytulóza je prirodzene prítomná v malinách, kivi a niektorých ďalších druhoch ovocia a zeleniny, ale môže sa syntetizovať aj na použitie v potravinárskom a kozmetickom priemysle.
Hoci samotná erytrulóza sa často nepoužíva ako sladidlo, je dôležitou zložkou niektorých nízkokalorických sladidiel na trhu. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a zníženému glykemickému indexu erytrulózy sú tieto sladidlá vhodným zdrojom sladkosti pre diabetikov a ľudí s nadváhou alebo obezitou. Erytrulóza sa často používa aj v kozmetickom priemysle, napríklad v samoopaľovacích krémoch. Na pokožke sa totiž spája s aminokyselinami a vytvára na nej efekt opálenia. Je to menej agresívna alternatíva k tradičným samoopaľovacím krémom, ktoré často obsahujú dihydroxyacetón, zlúčeninu, ktorá môže spôsobiť podráždenie a vysušenie pokožky.