Erytorbát sodný
Iné názvy: E316, erytorbát sodný, izoaskorbát sodný
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Erytorban sodný, známy aj ako E316, erytorban sodný alebo izoaskorban sodný, je obľúbená prísada používaná v potravinárskom priemysle. Je to biela až takmer biela kryštalická látka s takmer neodolateľnou chuťou. Jeho úloha v potravinárskom priemysle siaha od zachovania čerstvosti po zlepšenie chuti potravín. E316 je antioxidant, čo znamená, že dokáže spomaliť alebo zabrániť škodlivej oxidácii, ktorá môže viesť k poškodeniu buniek. Erytorbát sodný je zdravšou alternatívou tradičných konzervačných látok, pretože neobsahuje žiadne chemické zložky.
Erytorbát sodný sa často používa v potravinárskom priemysle, najmä v mäsových výrobkoch, ako sú údeniny, konzervované potraviny a mrazené potraviny. Jeho schopnosť inhibovať rast baktérií a podporovať rýchle vylučovanie dusíka z mäsa z neho robí ideálnu voľbu pre výrobcov klobás. E316 tiež zlepšuje farbu a chuť mäsa, čím dodáva konečnému výrobku atraktívny vzhľad a chuť. Erytorbát sodný sa používa aj v nápojoch, ako sú energetické nápoje a nealkoholické nápoje, kde pomáha udržiavať sviežu a stabilnú chuť. Medzi ďalšie potravinárske výrobky, ktoré môžu obsahovať E316, patria konzervované ovocie a zelenina, polotovary a rýchle občerstvenie.