Datľová palma (Phoenix dactylifera)
Iné názvy: Datľová palma
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Datľová palma, známa aj ako datľovník, je strom pochádzajúci zo severnej Afriky a západnej Ázie, ktorý je známy najmä vďaka svojmu ovociu - datliam. Jej vedecký názov Phoenix dactylifera odkazuje na charakteristické plody tohto stromu. Datľovník patrí do čeľade arekovitých a môže dorásť do výšky až 25 metrov. Jeho listy sú perovité, tvrdé a dlhé až 6 metrov. Kvety sú malé a nenápadné, ale plody sú veľmi charakteristické - sú to datle dlhé až 7 cm a tmavohnedej farby.
Plody datľovníka, datľovej palmy, sú obľúbené a široko používané v gastronómii. Sladké datle sa konzumujú samotné ako sušené ovocie alebo sa používajú na výrobu rôznych výrobkov a potravín. Veľmi obľúbeným produktom je datľový sirup, ktorý sa používa ako alternatíva cukru pri pečení alebo výrobe cukroviniek. Zo sušených datlí sa vyrába aj datľová múka, ktorá sa používa v niektorých bezlepkových pekárenských výrobkoch. Datle sa používajú aj na výrobu alkoholických nápojov, ako je datľové víno alebo datľové pivo. Okrem gastronómie sa datle využívajú aj v medicíne, kde sa využívajú pre svoje zdravotné účinky. V posledných rokoch sú čoraz obľúbenejšie aj v kozmetickom priemysle, kde sa používajú pri výrobe pleťových masiek a peelingov.