Cvikla (Cicer arietinum)
Iné názvy: cicer, rímsky hrach, cirna, cícer, cícer, cícer
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Cícer (Cicer arietinum), známy aj ako cicer, rímsky hrach, cirna, cyzrna alebo cícer obyčajný, je rastlina z čeľade strukovín. Fazuľa tejto rastliny je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál južnej Ázie, Stredomoria a Blízkeho východu. Po stáročia bol cícer v týchto regiónoch obľúbeným jedlom a dnes je známy a obľúbený na celom svete.
Cícer je plodom rastliny, ktorá je bohatá na bielkoviny a vlákninu a má široké využitie v potravinárstve. Používa sa napríklad na výrobu hummusu, tradičného pokrmu Blízkeho východu, ktorý sa pripravuje z cíceru, tahini (sezamovej pasty), cesnaku a citróna. Z cícera sa tiež vyrába falafel, obľúbená vegetariánska guľa, ktorá pochádza z Blízkeho východu. Cícer je tiež dôležitou súčasťou indickej kuchyne, kde sa používa na prípravu chana masala, pokrmu z cíceru a korenín, alebo na výrobu múky nazývanej gramová múka, ktorá sa používa na výrobu sladkostí a vyprážaných jedál. Cícer je tiež obľúbenou zložkou polievok a šalátov. V poslednom čase sa z cícera vyrábajú aj rastlinné mlieka a mäsové alternatívy. Bez ohľadu na to, ako sa cícer pripravuje, vždy je skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny.