Cukrovka (Laminaria saccharina)
Cukrová riasa, vedecky známa ako Laminaria saccharina, je morská riasa patriaca do skupiny hnedých rias. Táto rozšírená riasa žije najmä v Atlantickom oceáne, rastie na skalách pri morskej hladine a môže dorásť až do dĺžky 3 metrov. Medzi jej charakteristické znaky patrí plochý, široký a pásovitý talus (stonka bez koreňov alebo listov), ktorý sa na voľnom konci rozširuje, kde ho často vidno, že je orezaný. Svoje meno dostal cukrový chňapáč podľa chuti, ktorá je podobná chuti cukru.
Cukrový chvostoskok je atraktívny nielen svojím vzhľadom, ale predovšetkým svojimi výživovými a hospodárskymi výhodami. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, takže je cenným doplnkom stravy. Vďaka obsahu jódu a ďalších stopových prvkov je užitočná pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom týchto látok. V kulinárskom umení sa cukrový chňapavec používa na ochutenie polievok, omáčok alebo šalátov a je súčasťou mnohých ázijských jedál, najmä sushi. Okrem toho sa sušená a mletá forma používa pri výrobe biohnojív. Ďalšie využitie je v kozmetickom priemysle, kde sa používa na výrobu masiek, krémov a šampónov na pleť a vlasy. Nezanedbateľné je aj jej ekologické využitie. Cukrová trstina je schopná absorbovať CO2, preto sa pestuje v zariadeniach na odstraňovanie oxidu uhličitého.