Citrát vápenatý
Iné názvy: Citrát vápenatý, E333
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Citrát vápenatý, známy aj ako citrát vápenatý alebo pod kódom potravinárskej prídavnej látky E333, je organická soľ, ktorá vzniká reakciou kyseliny citrónovej s vápnikom. Látka je bielej až žltkastej farby, bez zápachu, mierne kyslej chuti a rozpustná vo vode. Citran vápenatý je dôležitým zdrojom vápnika, ktorý je pre ľudský organizmus nevyhnutný. Vápnik podporuje tvorbu kostí a zubov, je nevyhnutný pre zrážanie krvi a prenos nervových impulzov a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách v tele.
Citrát vápenatý sa používa najmä v potravinárskom priemysle ako stabilizátor a regulátor kyslosti. Pridáva sa do rôznych druhov potravín - nachádza sa v mnohých nápojoch, pekárenských výrobkoch, zmrzline, syroch, cestovinách, detskej výžive, džemoch a iných sladkých potravinách. Citrát vápenatý je obľúbený aj ako doplnok stravy pre ľudí, ktorí majú v tele nedostatok vápnika alebo ktorým hrozí osteoporóza. Na trhu sa objavuje v rôznych formách - ako tablety, kapsuly alebo prášok. Hoci sa citrát vápenatý vo všeobecnosti považuje za bezpečný a je schválený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, pri jeho konzumácii je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a brať do úvahy možné interakcie s inými liekmi.