Citrát hydrogenovaných palmových glyceridov
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Hydrogenované citráty palmového glycerínu, známe aj pod názvom Linnaeus, sú špeciálnou formou palmového tuku, ktorý je upravený kyselinami citrónovými. Tento proces hydrogenácie spôsobuje, že palmový tuk je čoraz pevnejší a stabilnejší. Túto zložku si obľúbil kozmetický a chemický výrobný priemysel pre jej schopnosť viazať vodu, a tým zlepšovať hydratáciu pokožky.
Hydrogenovaný citrát palmového glycerínu sa používa najmä v kozmetike a v starostlivosti o pleť. Možno ich nájsť vo výrobkoch, ako sú krémy, pleťové vody, mydlá alebo šampóny. Táto látka je dôležitá pre svoje emulgátory, ktoré pomáhajú pri miešaní vody a olejov v týchto výrobkoch. Pôsobí aj ako zahusťovadlo, ktoré je dôležité na dosiahnutie požadovanej konzistencie výrobkov. Okrem kozmetického priemyslu sa táto látka používa aj v potravinárskom priemysle. Pomáha zlepšovať štruktúru a konzistenciu potravín a je bežne prítomná v pekárenských výrobkoch, zmrzline, sladkostiach vrátane čokolády a dokonca aj v šalátových dresingoch.