Čínske liči (Litchi chinensis)
Iné názvy: dvojlistá lahodná
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Liči čínske, známe aj ako dvojlisté lahodné, je subtropický stálezelený strom pochádzajúci z čínskych provincií Kanton a Fujian. Jeho plody sa na prvý pohľad vyznačujú tvrdou a nerovnomernou červenohnedou šupkou. Na tomto strome sa rodí až dvakrát ročne a teší sa značnej obľube doma aj v zahraničí. Je to jedna z najstarších pestovaných plodín a s nakladanými plodmi sa obchodovalo už v starej Číne.
Čínske liči je cenené najmä pre svoje aromatické plody, ktoré sa vyznačujú sladkou, mierne kyslou chuťou. Liči sa môže konzumovať čerstvé, sušené, konzervované alebo sa z neho vyrába šťava či víno. V Číne a juhovýchodnej Ázii sa liči používa aj na výrobu rôznych druhov sladkostí, kompótov a džemov. Vďaka svojej výraznej chuti a jemnej vôni sa liči v súčasnosti používa aj v kozmetike, najmä v rôznych pleťových maskách, krémoch a olejoch. Napriek tomu, že liči sa zvyčajne konzumuje čerstvé, možno ho nájsť aj v sušenej forme. Sušené liči, známe ako "liči orechy", sú obľúbenou zložkou čajov a zmesí korenia. Vo farmaceutickom priemysle sa výťažky z liči používajú pre ich antioxidačné a protizápalové vlastnosti.