Choros (Polyporus)
Iné názvy: trstinová kanáriková tráva, choroš kanárikový, trstinová tráva s čiapkou, zhu ling, chorei, choreimaitake, Ästiger Porling, Polyporus umbellatus, Boletus umbellatus, Dendropolyporus umbellatus
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Choros, známy aj pod názvami cícer, cícerový orech, cícer s čiapočkou, zhu ling, chorei, choreimaitake, Ästiger Porling, Polyporus umbellatus, Boletus umbellatus a Dendropolyporus umbellatus, je druh huby patriaci do čeľade húb. Prvýkrát ju opísal Francúz Jean-Baptiste Lamarck v roku 1796. Choroš je veľmi obľúbený v tradičnej čínskej medicíne a používa sa aj v japonskej kuchyni. Zvyčajne rastie na spadnutom dreve, ale možno ho nájsť aj na živých stromoch. Choroš je cenený pre svoje liečivé vlastnosti, ktoré mu pripisuje tradičná čínska medicína, a pre svoju jedinečnú chuť.
Choroš je súčasťou mnohých výrobkov s liečivou a kulinárskou funkciou. V medicíne sa choroš používa ako zložka liečivých prípravkov pre svoje močopudné, detoxikačné a protizápalové účinky. Predpisuje sa aj ako liek pri liečbe nádorov a pri poruchách imunitného systému. Používa sa aj v nápojoch vďaka svojim vlastnostiam, ktoré stimulujú trávenie. V kulinárstve je choros obľúbenou zložkou na prípravu polievok, omáčok a iných jedál. Jeho chuť je jedinečná a podľa mnohých gurmánov nezabudnuteľná. Keďže ide o výnimočne výživnú hubu, používa sa aj v diétnej výžive. Choroš sa považuje za významný zdroj vitamínov, minerálov a bielkovín, a preto sa často zaraďuje do zdravej a vyváženej stravy.