Červená repa (Beta vulgaris)
Iné názvy: červená repa, krvný elixír mladosti, červená repa, červená repa
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Červená repa, známa aj pod názvami repa, červená repa alebo krvný elixír mladosti, je obľúbená koreňová zelenina sýtočervenej farby, ktorá sa často objavuje na našich tanieroch. Je to dôležitá plodina, ktorá sa dá pestovať takmer po celý rok a je zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok, najmä betalaínov, ktoré sú zodpovedné za jej sýtočervenú farbu. Beta vulgaris má veľmi typickú, mierne zemitú chuť a je obľúbenou zložkou mnohých tradičných českých jedál, ale aj exotickej kuchyne.
Využitie červenej repy je veľmi široké. Môže sa konzumovať surová v šalátoch, varená, dusená, pečená alebo dokonca grilovaná. Jej konzumácia je veľmi zdravá, a to nielen vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov. Z červenej repy sa lisuje aj šťava, ktorá je obľúbená pre svoje detoxikačné účinky a schopnosť stimulovať výkonnosť pri športových aktivitách. Používa sa aj na výrobu červeného octu, boršču, tradičnej východoeurópskej polievky, chlebového kvásku a dokonca aj atramentu a farbiva. Ďalším využitím je repný cukor - repná melasa, ktorá sa používa aj na výrobu trstinového cukru. V posledných rokoch rastie aj popularita kvasenej repy, ktorej proces kvasenia dodáva zvláštnu chuť a ďalej zvyšuje jej zdravotné účinky.