Celulózová guma
Iné názvy: Celulózová guma, E466, celulózová guma
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Celulózová guma, známa aj ako celulózová guma alebo E466, je látka, ktorá sa nachádza v širokej škále potravinárskych a kozmetických výrobkov. Je to zahusťovadlo a stabilizátor, ktorý pomáha udržiavať štruktúru potravín a zabraňuje ich rozkladu. Jej prítomnosť v potravinách môže zlepšiť ich vzhľad, chuť a trvanlivosť. Celulózová guma sa získava z celulózy, prirodzene sa vyskytujúceho polysacharidu, ktorý sa nachádza v bunkových stenách rastlín.
Celulózová guma sa používa vo veľkom počte potravinárskych výrobkov. Nájdete ju napríklad v pečive, mliečnych výrobkoch, zmrzline, omáčkach, dresingoch a polievkach. V zmrzline pomáha dosiahnuť hladkú a krémovú konzistenciu. V pekárenských výrobkoch pôsobí ako stabilizátor, ktorý pomáha udržať tvar a štruktúru výrobku počas celej doby jeho trvanlivosti. V kozmetických výrobkoch, ako sú krémy, laky na vlasy a zubné pasty, celulózová guma pomáha vytvárať hladkú a príjemnú textúru. Táto látka je tiež bežnou zložkou niektorých liekov a potravinových doplnkov. Bezpečnosť celulózovej gumy upravujú európske právne predpisy a považuje sa za bezpečnú na konzumáciu.