Capsicum Frutescens (Paprika Frutescens)
Iné názvy: Capsicum Frutescens živica
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Capsicum Frutescens, známa aj ako Capsicum Frutescens alebo Capsicum Frutescens Resin, je jedným z najznámejších druhov chilli. Jej rod má korene v teplých oblastiach Strednej a Južnej Ameriky. Pestovali ju už starí Aztékovia a Mayovia. Tento druh je obľúbený najmä pre svoju intenzívnu orieškovú chuť a silnú pálivosť, ktorá dosahuje až 80 000 Scovilleho jednotiek. Stále je veľmi obľúbená v tradičnej latinskoamerickej a ázijskej kuchyni.
Výrobky, v ktorých sa pálivé papriky používajú, sú rozmanité. Jej plody sa po usušení melú na chilli korenie, ktoré sa potom používa ako základ pre rôzne druhy omáčok, marinád, prípravkov na karí alebo grilovacích korenín. Ďalším veľmi obľúbeným produktom je omáčka tabasco, ktorá sa vyrába z papriky z kríkov. Okrem toho sa táto odroda používa aj v kozmetike, napríklad v niektorých krémoch na celulitídu alebo v mastičkách na reumatizmus, vždy vďaka svojmu prekrvujúcemu a hrejivému účinku. Z papriky sa vyrábajú aj rôzne liečivé masti a oleje.