Čakanka (Cichorium intybus)
Iné názvy: čakanka, čakanka, čakanka, čakanka, čakanka, čakanka, korenie svätého Petra, kozie korenie, nemecká káva, cestovateľská káva, čakanka, čakanka, čakanka, čakanka
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Čakanka, známa aj ako čakanka, je jednoročná až dvojročná rastlina strednej veľkosti, ktorá rastie na lúkach, pasienkoch, okrajoch ciest a na neúrodných piesočnatých miestach. Medzi jej ďalšie názvy patrí čakanka, čakanka, čakanka cestovateľská a iné. Táto rastlina patrí do čeľade hviezdicovitých a je známa svojimi modrými kvetmi, ktoré sa objavujú od júna do septembra. Rastlina má vretenovitý, hlboko sa rozširujúci koreň, ktorý je mimoriadne cenený pre svoje využitie.
Čakanka sa používa najmä v potravinárstve a medicíne. Zo sušeného a praženého koreňa tejto rastliny sa vyrába náhrada kávy, tzv. nemecká káva. Táto kávová náhrada bola obľúbená najmä v obdobiach, keď bolo ťažké zohnať pravú kávu, napríklad v čase vojny. Aj dnes je však nemecká káva stále vyhľadávaná mnohými ľuďmi pre svoju zvláštnu chuť a nižší obsah kofeínu. V južnej Európe sa koreň čakanky používa aj na výrobu čakankového likéru. V medicíne sa čakanka používa najmä pre jej močopudné a žlčopudné účinky.