Betaglukány
Iné názvy: Betaglukán
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Betaglukány, známe aj ako betaglukán, sú viacnásobné cukry (polysacharidy), ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách a živočíchoch, ale zdrojom tých najsilnejších sú kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Ide o látku, ktorá má mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Pravidelné užívanie betaglukánov sa spája s posilnením imunity, zmiernením príznakov zápalu, zlepšením kardiovaskulárnych funkcií, znížením hladiny cholesterolu a reguláciou hladiny cukru v krvi.
Betaglukány sa používajú v rôznych výrobkoch osobnej starostlivosti a potravinách. V kozmetike ich možno nájsť v širokej škále výrobkov od sér na starostlivosť o pleť a očných krémov až po hydratačné mlieka a balzamy. V potravinárskom priemysle sa betaglukány stali obľúbenou zložkou obilnín, jogurtov, mliečnych nápojov, pečiva a cestovín. Môže totiž nahradiť tuk a zároveň dodať potravinám vlákninu. V posledných rokoch rastie aj trend používania betaglukánov vo farmaceutických výrobkoch, ako sú výživové doplnky na podporu imunity alebo zníženie hladiny cholesterolu.